Krakonošovy recepty
Recepty pro naše zákazníky

Kyselo

Tradiční polévka horalů, která sloužíla i jako hlavní chod. A dnešní pochoutka všech návštěvníků hor.

Potřebujeme:

1/4 litru chlebového kvasu, hrst sušených nebo čerstvých hub, sůl, kmín, 2 lžíce másla, 1 střední cibule, 4 vejce, 3 střední brambory.

Příprava:

Chlebový kvas předem omladíme vlažnou vodou a necháme přes noc odpočinout. Druhý den dáme do slané vody vařit houby s kmínem, a když jsou měkké, pomalu přilijeme rozmíchaný chlebový kvas (nejlépe přes síto aby nevznikaly hrudky), a tím odvar zahustíme. Povaříme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli zpěněnou na másle. Samostatně na másle usmažíme na řídko vajíčka a přidáme do polévky. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a přidáme do kysela. Mňam mňam.

Sejkory

Bramboráky trochu jinak, zdravější a chutnější. Nesmí chybět na žádném jarmarku v horách.

Potřebujeme:

1 - 2 brambory, 2 vejce, větší cibuli, majoránku, sůl a trochu hl. mouky.

Příprava:

Oloupané brambory postrouháme najemno na struhadle, vymačkáme a přebývající vodu slijeme. Přidáme 2 vejce, pokrájenou cibuli, majoránku nebo námi nabízené koření Krkonošský bramborák, jemně dosolíme a dle potřeby dohustíme hl. moukou. Těsto lijeme na pánev s rozpáleným sádlem a dozlatova po obou stranách opékáme. Sejkory podáváme horké nejlépe s červeným kysaným zelím.

Hubník

Tradiční pokrm podávaný na Štědrý den. Vánoce bez hubníku to je jako vánoce bez salátu. Vynikající specialita po celý rok.

Potřebujeme:

sušené nebo čerstvé houby, kmín, sůl, 6 lžic másla, 4 housky, 1 střední cibuli, 3 stroužky česneku, 4 vejce, hrnek mléka, pepř, špetka krupice, plátek uzeného dle chuti.

Příprava:

Nadrobno nakrájené houby uduste na 2 lžicích másla, přidejte špetku kmínu a soli, aby pustili vodu. Udušené houby dejte do rendlíku, ve kterém jste namočili 4 housky nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Opepříme, přidáme 4 vejce a 4 lžíce rozpuštěného másla. Přidáme špetku krupice a vše zamícháme. Vzniklou kejdu vlijeme do vymaštěného pekáčku a šoupnem do trouby a asi 1 hodinu pomalinku pečeme. To je DOBROTA!!!!!

NDA2Yj